Vanlige spørsmål

Vanlige spørsmål om ising i tennene:

 • Hva er ising i tennene?

  Hypersensitivitet i tennene eller ising, er et vanlig tannproblem som kan oppstå når dentinet, den indre delen av tannen, blir blottlagt. Det er en tilstand som kan utvikle seg over tid som følge av vanlige problemer som f.eks. tannkjøtt som trekker seg tilbake eller slitasje på emaljen. 

  Finn ut hva som forårsaker ising i tennene.

 • Hva er det som forårsaker ising i tennene?

  Ising kan oppstå når den mykere, indre delen av tannen som kalles dentin, blir eksponert. Dentinet ligger under emaljen og tannkjøttet. Tusenvis av mikroskopiske kanaler går gjennom dentinet og fører til kjernen av tannen. Når dentinet først er blottet, kan eksterne utløsende faktorer (for eksempel kald drikke) stimulere nervene i tannen og føre til den korte, skarpe smerten som kjennetegner ising i tennene.

  Se Hva er det som forårsaker ising i tennene? for å finne ut mer.

 • Hvordan kan jeg beskytte meg mot ising i tennene?

  Snakk med tannlegen din om symptomene du opplever. Tannlegen kan bekrefte om ising er årsaken til problemene dine og deretter gi deg råd om hvordan du tar vare på de sensitive tennene, for eksempel hva som er best pusseteknikk for deg, samt når og hvor ofte du bør pusse. I tillegg kan du lindre de smertefulle symptomene fra tannfølsomhet ved å bytte ut tannkremen du vanligvis bruker, med en tannkrem for daglig bruk som er spesielt utviklet for å lindre ising i tennene, som for eksempel Sensodyne.

  Se Kontinuerlig munnpleie for ising i tennene for å finne ut mer. 

 • Hva er det som utløser ising i tennene?

  En rekke ting kan utløse ising i tennene for personer som har sensitive tenner. Her er noen av de viktigste utløsende faktorene for tannfølsomhet:

  • Kald mat eller drikke
  • Varm mat eller drikke
  • Sukkerholdig mat
  • Sur mat
  • Puste inn kald luft
  • Pussing av tennene 

  Se Vanlige utløsende faktorer for ising i tennene for å finne ut mer.

 • Er ising et vanlig tannproblem?

  Ja. Ising i tennene kan påvirke så mange som én av tre personer, til og med unge voksne. De fleste som lider av dette er mellom 20 og 50 år.

 • Er ising et tegn på mer alvorlige tannproblemer?

  Det kan være mange andre årsaker til tannverk enn ising. Hvis du opplever tannverk eller ubehag, spesielt hvis plagene vedvarer, anbefaler vi at du oppsøker tannlegen din for å få profesjonell hjelp. 

  Se Andre årsaker til ising for å finne ut mer.

 • Kan for hard pussing forårsake ising i tennene?

  Svært hard pussing eller hyppigere pussing enn det tannlegen din anbefaler, kan føre til tilbaketrekking av tannkjøttet og slitasje på emaljen. Tilbaketrukket tannkjøtt og tap av emalje kan over tid medføre eksponert dentin og ising i tennene.

  Se Andre årsaker til ising for å finne ut mer.

 • Kan tannbleking forårsake ising i tennene?

  Tannbleking henviser her til blekebehandlinger som utføres under tilsyn av tannlege. Slike behandlinger inneholder blekemidler (peroksid), som er kjent for å forårsake ising hos enkelte pasienter. Dette er ikke det samme som tannhypersensitivitet, som oppstår som følge av eksponert dentin (den mykere, indre delen av tannen). Snakk med tannlegen din om ising relatert til bleking hvis du vurderer å få utført en tannblekebehandling.

  Se Forårsaker blekebehandlinger ising? for mer informasjon.

Vanlige spørsmål om syreerosjon:

 • Hva er syreerosjon?

  Slitasje av emalje, som forårsakes av syre i kostholdet vårt, kalles "syreskade". Daglig inntak av bare fire syreholdige mat- og drikkevarer kan føre til risiko for syreskader på emaljen. Hvis tannemaljen din viser tegn til syreskade, bør du be tannlegen din om råd om kosthold og hvordan det er best å innta de mange syreholdige mat- og drikkevarene i dagens kosthold. Forhør deg også om hva som er den mest passende munnpleierutinen for deg.

 • Hva er det som forårsaker syreerosjon?

  Over tid kan syreholdige mat- og drikkevarer føre til slitasje på tannemaljen. Slike mat- og drikkevarer inkluderer frukt og fruktjuice, kullsyreholdige drikker, svart kaffe eller te, vin og alt som har en skarp smak, som for eksempel ketchup og salatdressing. Beskytt tennene dine mot syreerosjon ved å rådføre deg med tannlegen din, og bruk en fluortannkrem som er spesielt formulert for å beskytte mot syreskader, for eksempel Pro-Emalj. Be også tannlegen din om råd om kosthold, hva som er den mest passende munnpleierutinen for deg og hvordan det er best å innta de mange syreholdige mat- og drikkevarene i dagens kosthold.

 • Kan syreerosjon forårsake ising?

  Ja, syreerosjon kan bidra til slitasje på emaljen. Emaljen er det harde, ytre laget på tannen. Selv om tannemaljen er hardere enn noen annen substans i kroppen, kan den med tiden gradvis slites ned slik at det underliggende laget med dentin eksponeres, noe som kan føre til ising.

Vanlige spørsmål om tannkrem for ising