Årsaker til ising i tennene

Årsaker til ising i tennene

Årsaker til ising i tennene

Årsaker til ising i tennene

Hva er Slitasje på emaljen?

Emaljen er det harde, ytterste laget på tannen. Selv om tannemaljen er hardere enn noen annen substans i kroppen, kan den over tid gradvis slites ned slik at det underliggende laget med dentin eksponeres, noe som kan føre til ising i tennene.

Slitasje på emaljen kan forårsakes av følgende:

Hva er Slitasje på emaljen?

Tanngnissing

Gnisser du tenner, enten om natten eller i løpet av dagen? Dette kan i så fall slite på emaljen og over tid føre til at det underliggende dentinet eksponeres.

Tannpussing

Hvis du pusser for ofte eller for hardt, kan det etterhvert slite på tannemaljen og/eller tannkjøttet ditt kan begynne å trekke seg tilbake.

For å forhindre dette bør du rådføre deg med tannlegen eller tannpleieren din om hva som er riktig pusseteknikk og den mest passende munnpleierutinen for deg. Prøv også å bruke en tannbørste med mykt børstehode.

Syreerosjon

Over tid kan syreholdige mat- og drikkevarer føre til slitasje på tannemaljen. Dette kalles syreerosjon. Syreholdige mat- og drikkevarer inkluderer frukt og fruktjuice, brus, svart kaffe eller te, vin og alt som har en skarp smak, som for eksempel ketchup og salatdressing. Daglig inntak av bare fire syreholdige mat- og drikkevarer kan føre til risiko for syreerosjon, også kalt syreskader. Snakk med tannlegen din hvis du er bekymret for at du kan utvikle syreskader på tennene:

  • Rådfør deg om hva som er riktig pusseteknikk og den mest passende munnpleierutinen for deg.
  • Be om råd om kosthold og hvordan du best kan beskytte tennene dine mot syreskader, for eksempel ved å pusse to ganger daglig med en fluortannkrem som Pro-Emalj
 

Tips: Tannlegen din kan se de tidlige tegnene på tannslitasje. Det er derfor viktig at du regelmessig går til kontroll. Snakk med tannlegen din hvis du er bekymret for slitasje på emaljen.

OM ISING